Logo Divoza Horseworld

Winterdeken Paard

De herfst is in aantocht tijd voor de winterdekens

Het najaar komt eraan, de tijd dat paarden weer de dekens op krijgen, maar waar moet je nou precies op letten bij het aanschaffen van dekens en wanneer moet je welke deken op doen?

In dit blog kom je hier meer over te weten!

Wanneer moet ik welke deken op doen?

winterdeken paard

Er zijn verschillende redenen om een deken op te doen bij je paard of pony, dit kan zijn om een wintervacht te voorkomen of om alleen een beetje extra warmte aan je paard te bieden op koudere dagen.

De meeste mensen beginnen in oktober met een deken om een wintervacht te voorkomen, want dan word het weer slechter, meer regen en de temperaturen gaan omlaag.  De deken die paarden meestal eerst op krijgen is een regendeken zonder vulling. De regendeken is zeer fijn want is niet tè warm maar geeft wel net dat beetje extra bescherming tegen regen en wind waardoor  paarden het niet koud krijgen.
Doe je een deken alleen op om extra warmte te bieden aan je paard is soms een 100 of 200 grams deken op de koude dagen al genoeg.

Wanneer de temperaturen verder omlaag gaan en het ‘echte’ herfstweer begint word het voor de meeste mensen tijd om een dikkere deken op te doen. Hierbij kan gekozen worden voor een onderdeken onder de regendeken of voor een gevoerde waterdichte deken. Onderdekens en waterdichte dekens zijn er in verschillende diktes variërend van enkel een fleece voering tot een 500 grams voering en met of zonder hals.

Het is verstandig om de dikte van de dekens op te bouwen van dun naar dik, dus met de temperaturen mee te variëren. Wanneer het vriest een dikkere deken op te doen dan wanneer het 8 graden is. Wanneer welke dikte het handigst is, is moeilijk te zeggen want dit kan per paard verschillen. Zo zijn er paarden die het bij een 500 grams deken nog koud hebben maar er zijn ook paarden die bij een 300 grams deken al beginnen te zweten. Dit is een kwestie van uitproberen en kijken wat het beste bij je paard past.

Er zijn ook staldekens. Deze dekens zijn geschikt voor het dragen op stal en zijn niet waterdicht maar wel warm.  Zo is het mogelijk om snachts een staldeken op te doen en overdag buiten een waterdichte deken op te doen.

Tegenwoordig zijn er ook dekens die uit twee delen bestaan; een waterdichte deken met daaronder de zogenoemde liner of onderdeken deze dekens kunnen aan de waterdichte deken bevestigd worden en zo kan heel makkelijk de dikte van de deken aangepast worden. Er word eenmalig een waterdichte deken aangeschaft en dan kunnen de verschillende diktes onderdekens later bijgekocht worden.

Welke deken moet ik kopen?

Voordat je een winterdeken voor je paard koopt is het belangrijk een paar dingen voor jezelf op een rijtje te zetten: Wil ik een waterdichte deken, een stal- of onderdeken? Wanneer je deze keuze hebt gemaakt is het van belang om te bedenken hoe dik de deken moet zijn, moet hij alleen maar waterdicht of moet hij ook gevoerd zijn voor extra warmte? Vervolgens moet je weten welke maat je nodig hebt. Wil je je paard beschermen tegen de regen? Dan is een waterdichte deken aan te raden. Wil je je paard ook beschermen tegen de kou dan is een gevoerde deken handig.

Hoe dik de voering moet zijn hangt af van de periode wanneer je de deken op wilt doen en van het paard.
Wil je een deken voor als het -10 is dan is een 300 tot 500 grams vulling aan te raden, afhankelijk van het paard.
Wil je de deken op doen wanneer het tussen de 0 en de 10 graden is dan is een fleecevoering tot 200 grams vulling aan te raden, afhankelijk van het paard.
Ook kun je nog kiezen voor met of zonder hals.

Hoe bepaal je de maat deken van je paard?

Dit is vrij simpel vast te stellen door je paard op te meten.

dekenmaten

Lijn 1 is de bovenlengte: de ruglengte van het paard, deze maat word veel in het buitenland gebruikt hier in Nederland gebruiken wij de onderlengte.
Lijn 2 is de lengte die gemeten word voor het bepalen van de onderlengte, dit word gemeten vanaf het midden van de borst (plaatje A) naar het verste punt van de bil (plaatje B). De lengte die hier uit komt kan dan worden vergeleken met de deken maten en zo weet je wat de juiste maat is voor je paard.
Lijn 3 is de dekenmaat (de onderlengte) afgeleid van de lengte van lijn 2

De deken maten die in Nederland gebruikt worden zijn dus de lengtes van de onderkant van de deken, van de borst van het paard tot het verste punt van de bil.
Op de Divoza webshop staat bij alle dekens een maattabel waarin ook is na te lezen hoe de maten bij die deken vallen.
Ook is de dekenmaat bij paarden meestal wel  evenredig aan de schofthoogte, ben je niet in de gelegenheid om je paard of pony op te meten dan kun je ook in deze tabel kijken welke dekenmaat bij de schofthoogte van je paard of pony past.

Stokmaat (cm) Dekenmaat
<90 110
91-100 125
101-110 135
111-120 145
121-127 155
128-133 160
134-140 165
141-150 175
151-157 185
158-162 190
163-168 195
169-174 205
175-180 215
>181 220

Onze keuze:

Pagony Tiger 0 Regendeken Is een waterdichte deken zonder vullingPagony Tiger 0 Bucas Select 150 Turnout Is een deken waarbij de onderdeken verwisseld kan worden naar verschillende diktes.Bucas Select 150 Turnout Weatherbeeta Freestyle D.N outdoordeken Is een waterdichte deken met afneembare hals.Weatherbeeta Freestyle D.N outdoordeken