Logo Divoza Horseworld

Divoza’s Testpanel | Bucas Smartex Turnout

Het weer van afgelopen weken was de ultieme test voor de Bucas Smartex Turnout Deken. Lees hieronder de bevindingen van Daphne, Charlotte & Estelle.

 

Daphne heeft de Bucas Smartex Medium Turnout getest.

Comfort
Ik ben erg tevreden over deze Bucas Smartex Medium deken! Gemaakt van ballistisch, waterdicht nylon met een zijdezachte, zweetafvoerende fleecevoering. Wat wil je nog meer!?
De deken heeft een 150 grams vulling maar door de speciale fleecevoering geeft het dezelfde warmte als een 250 grams deken. Op de borstdelen zit er een “silk-feel” stof  die ultra zacht aanvoelt. Het resultaat? Geen schuurplekken! Deze deken kan je volgens mij zelf ophouden in de stapmolen mocht je dat graag willen. Hot Chocolate staat heerlijk comfortabel in haar stal. Comfort krijgt van mij dan ook een dikke 10.

Pasvorm
Het valt mij direct op hoe mooi deze deken om Hot Chocolate heen valt. De schouderplooien aan de voorkant zorgen er voor dat het borststuk niet gaat trekken en geeft haar voldoende bewegingsvrijheid.  Door de goede pasvorm blijft de deken uitstekend liggen, waar andere dekens soms naar de zijkant glijden gebeurd dat bij deze deken absoluut niet. Ook na het rennen en een paar gekke sprongen blijft de deken goed liggen. Hot Chocolate is 1.69m en draagt maat 195.

Uiterlijk
Je ziet meteen dat deze deken gemaakt is van stevig materiaal. Hierdoor zier de deken er kwalitatief goed uit. De deken heeft een super handige “3 stappen” borstsluiting.

1: Snap lock. Deze magnetische sluiting zorgt er voor dat de borstdelen elkaar overlappen en goed over elkaar heen blijven zitten. Hierdoor gaat de deken niet openstaan. Je leest het goed, geen bloten borstjes meer voor jouw paard! Opentrekken van deze sluiting gaat niet, je moet deze open “draaien”.

2: Click’n go. Deze bluckle sluiting is erg stevig en houdt de boel goed op zijn plek.

3: Klittenband. Deze gaat over de Click’n go sluiting heen en zorgt voor extra stevigheid en bescherming.

Super handig dus. Het enige minpuntje kan zijn dat de Click’n go sluiting niet versteld kan worden. De deken zit echter als gegoten waardoor ik het in dit geval niet storend vind.

Verder heeft de deken kruissingels, beenriemen en een staartriempje. Op de hals zit klittenband waaraan je eventueel een los halsstuk kan bevestigen.

Stay-dry voering
De Stay-Dry voering voelt aan als een fleece stof en zorgt ervoor dat je de deken op een bezweet paard kan leggen. Het is dus een soort zweet- en winter deken in één!

Hierdoor vind ik het ideaal om deze deken mee te nemen naar bijvoorbeeld de wedstrijden. Op de heenweg fungeert het als een lekkere winterdeken en op de terugweg als een warme zweetdeken. Omdat Hot Chocolate geschoren is en vind ik een zweetdeken met deze temperaturen te dun als ze met de vrachtwagen mee moet. Nu doe ik de Bucas smartex deken op! Zo blijft ze tijdens het transport warm en is ze bij aankomst op stal kurk droog!

Pluspunten:

+ kan op en nat paard gelegd worden.

+ Sterke kwaliteit.

+ Magnetische snap lock sluiting op de borst.

+ Schouderplooien.

Minpunten

– Click’n go sluiting niet verstelbaar.

 

Het is duidelijk dat ik zeer te spreken ben over de Bucas Smartex Medium deken en ik raad deze deken dan ook zeker aan.

Tot ziens bij het volgende testproduct!

Groetjes Daphne

 

Charlotte heeft de Bucas Smartex Big Neck Turnout getest.

Comfort
Zelfs in de regen of in de sneeuw blijft er geen regenwater van boven op de deken liggen maar loopt er meteen af door de  goede kwaliteit en het impregneren van de deken. Het is geen bijzonder zware deken dus je kunt hem makkelijk heen en weer slepen en erg fijn op je paard leggen zonder veel moeite. Ook zit er een mooie kleine tas bij waar je de deken in kunt doen als je bijvoorbeeld op wedstrijd bent of hem even niet nodig bent en in de kast wilt leggen. Zo is hij ideaal opgeborgen en kan niet stoffig worden.

Mijn IJslanders hebben natuurlijk heel erg lang en dicht haar aangezien ze het hele jaar door buiten staan. In het begin waren wij bang dat de Stay-dry niet voldoende zou drogen. Maar in tegendeel. Ik heb mijn paarden nog nooit zo snel zien drogen nadat wij klaar waren met onze training. Mijn merrie zweet altijd enorm veel ook al werk je maar even met haar en mijn ruin zweet nooit heel snel maar als hij zweet dan loopt ook bij hem het zweet alle kanten langs. Na elke training heb ik direct de deken gewoon erop gelegd zonder nog eens te borstelen of met een handdoek te drogen. Het duurde gemiddeld 20-25 Minuten zelfs in de sneeuw en mijn paarden waren direct super droog. Hun haar was mooi glad en niet zo pluizig als onder andere dekens en ze kregen het er lekker warm van. Toen het sneeuwde zag je hun zelfs dampen van de warmte toen ik mijn inmiddels droge ruin na 20 minuten weer uit ging pakken. Zelfs de buik, de billen en een stukje van de hals waren geheel droog. Hier ben ik echt heel erg onder de indruk van. Meestal had ik twee dekens nodig om hun weer droog te krijgen. De Bucas Smartex bespaard je enorm veel tijd en de paarden genieten er van om even een hapje te eten na de training en in die tijd lekker te drogen en daarna gewoon weer hun eigen ding te kunnen doen. Ook al kun jij je paard gewoon met de deken erop weer direct terug zetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je paard nat terug wordt gezet. Zo kun je na een avondje trainen de paarden lekker hun bedje in sturen en zij kunnen lekker droog en warm slapen. Bij sommige dekens heb je met IJslanders het probleem, dat ze verder beginnen te zweten zodra je de deken eraf haalt. Niet met de Bucas Smartex! Deze droogt je paard zo zorvuldig, dat de paarden hiervan niet meer nazweten. En het allerleukste is nog dat de complete binnenvoering de Stay-dry dus bijna op magische wijze geheel droog is als je de deken van het bezwete paard afhaalt. Hierbij zie je dus, dat vocht meteen van binnen naar buiten wordt getransporteerd en de voering lekker zacht en warm blijft maar vooral droog. Ook het zand van de paarden blijft door de structuur van de stof niet op de buitenkant en ook niet aan die binnenkant plakken. Erg fijn want dat scheelt weer het laten wassen van de deken 🙂

Pasvorm
De deken past op mijn twee IJslanders als gegoten. Ze sluit ideaal bij de hals aan, de stay-dry voering eindigt precies aan de onderkant van hun buik en kan hierdoor meteen de hele buik mee nemen. De plooien aan de schouders zorgen niet alleen maar voor een perfecte pasvorm maar ook voor uitstekende schouder vrijheid zodat mijn paarden er super mooie vreugde sprongetjes mee kunnen maken. De grote staartflap zorgt voor droge en schone billen en staart. Ik vind vooral de kruissingels erg fijn afgewerkt en het sluitingssysteem hiervan is erg comfortabel. Je kunt ze precies op maat maken en ook de bilkoorden zijn elastisch waardoor het paard geheel bewegingsvrijheid heeft. Mijn IJslanders kunnen met de Bucas Smartex echt in elke richting bewegen en springen en zijn er volgens mij net zo blij mee als ikzelf. Eindelijk een deken die perfect aansluit en zit als een tweede huid zonder te schuren.

Uiterlijk
Het is een bijzonder mooie deken. Vooral de kleur blauw is erg mooi en glanst zachtjes in de zon. De mooie afwerking van het randje in donkerblauw, wit en donkergroen maakt de deken erg chique. Heel handig is ook de naam van de deken net onder de borstsluiting voor het geval dat je meerdere bucas dekens hebt. Dan weet je meteen welke je moet pakken als je ze op een stapel hebt liggen. De nieuwe borstsluiting is trouwens super fijn. Eerst sluit deze door middel van een klein magneetje welke trouwens super veel kracht heeft, dan klik je de borstsluiting dicht wat makkelijk met een hand kan en vervolgens doe je nog het lapje waar bucas op staat en waar een klittenband onder zit aan de andere kant vast en dan krijgt geen paard deze deken af of kan hem zelf open halen. Modder en zand gaat door de gladde buiten- en binnenlaag niet makkelijk aan de deken vast plakken en hierdoor heb je altijd een nette deken ook al liggen mijn IJslanders altijd in de modder te slapen of te rollen.

Ik vind het een heel erg mooie deken van uitstekende kwaliteit en zal hem iedereen aanbevelen die op zoek is naar een multi-talent die je enorm veel tijd en moeite scheelt en super fijn voor je paard of pony is.

Het was echt super leuk dat wij hem voor het Divoza Testpanel mochten testen,

Charlotte en Nonni & Dögg

 

Estelle heeft de Bucas Smartex Medium Turnout getest.

Na een maand lang de ‘Bucas Smartex Rain Medium’ te hebben getest heb ik een review geschreven over mijn bevindingen van de deken.

Comfort
Het paard die de deken de afgelopen weken gedragen heeft, heeft een zeer gevoelige huid en helaas ook snel last van schuurplekken. Met name op de schouders zie ik bij hem al heel snel dat het kaal wordt. Ik heb al veel verschillende dekens voor hem gehad, en ondanks dat verschillende dekens wel goed leken te liggen kreeg hij toch schuurplekken. De Bucas Smartex is aan de voorkant voorgevormd, waardoor de gevoelige plekken bij mijn paard helemaal vrij bleven liggen. De deken schoof ook niet naar achteren op de schoft dus de schouder bleef mooi vrij, ondanks dat de deken geen loopsplitten heeft. Wel leek de deken soms ietwat scheef te gaan liggen, maar dit bleef gelukkig maar minimaal.

Pasvorm
De deken ligt stabiel op het paard, maar los genoeg om nergens te knellen. Ik ben over de pasvorm dus ook zeer tevreden.

Uiterlijk
De deken heeft een beetje een glimmende, ruwe buitenstof, wat behoorlijk schoon blijft. Mijn ruin is niet heel netjes op zichzelf, dus de deken is op dat gebied uitvoerig getest haha. Zelfs na een maandje dragen ziet de deken er nog netjes en fris uit, de blauwe kleur wordt niet vaag en de deken ziet er nog uit als nieuw. De deken is absoluut waterdicht, je ziet het water er letterlijk vanaf rollen en het trekt dus helemaal niet in de buitenstof. De deken wordt dus ook niet zwaar en is snel weer droog, wat wel zo comfortabel is voor het paard. Wel maak ik gebruik van een Bucas hals, omdat anders bij hele zware regen het water bij de schouder wat naar binnen loopt. Met de hals op is dit probleem opgelost en kan hij tijdens de grootste regenbuien nog genieten van de buitenlucht.

Stay-Dry voering
De ‘stay-dry’ voering is erg handig, hierdoor kon ik mijn paard na het rijden gewoon afsponsen en hoefde ik niet te klungelen met zweetdekens op- en afdoen (of als onderdeken, dat geeft weer schuurplekken), maar gewoon de Bucas op en weer lekker naar buiten. Mijn paard was dan heel snel weer droog. De binnenkant van de deken werd niet klef of zwaar, dus de deken is wel ademend. Wat ik wel moeilijk vond inschatten is dat aangegeven wordt dat de deken tot -10 gedragen kan worden, maar het lijkt me dat dat ook paard afhankelijk is. Mijn ruin is geschoren, en toen het begon te vriezen leek de medium wel te dun voor hem en had hij het fris. Helaas zorgt het gebruik van onderdekens dus alsnog voor schuurplekken op de schouders, en kan ik ook niet echt gebruik maken van de stay dry voering. Ik zal dus zeker blij zijn als het weer warmer wordt en de onderdeken eronder vandaan kan, want over de Bucas Smartex ben ik echt super tevreden!

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*