Logo Divoza Horseworld

Divoza’s Testpanel | Euro-Star Accupressure deken

Een deken die de bloedsomloop stimuleert en de spieren laat ontspannen. Een nieuw concept van Euro-Star. Daphne heeft de deken afgelopen maand voor jullie getest. Lees hieronder haar bevindingen!

De Euro-star Acupressure deken is nieuw op de markt en mijn paard Fernet vond het heerlijk om deze deken de afgelopen weken te dragen!

 

Gebruik
Maar wat doet deze deken nou precies? De deken kan bij voorkeur vóór of ná de training worden gebruikt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het gebruik ná mijn training, zo kan de deken zijn werking doen en kan het paard zijn spieren ontspannen en tot rust komen terwijl ik mijn spullen opberg.

Sluitingen
De deken is bij de borst voorzien van ringen waar je twee simpele klittenband sluitingen doorheen kan halen, hier had ik wel iets meer van verwacht. Omdat het borststuk alleen uit de dubbele klittenband sluiting bestaat valt de deken bij de borst niet zo mooi. Verder heeft de deken wel twee nette kruissingels en een elastisch staartkoord.

Acupressure matten
De deken heeft in totaal 3 acupressure matten welke zijn voorzien van puntige rozetten. Eén grote mat die over de achterhand en de lendenen van het paard wordt geplaatst en twee kleinere matten die op de schouders van het paard worden geplaatst.
De puntige rozetten voelen behoorlijk scherp aan, mijn tip is dus om deze deken rustig aan je paard te introduceren. Zeker als jouw paard een gevoelige rug heeft! Fernet moest namelijk ook even schrikken toen ze deze deken op haar rug voelde.
De acupressure matten zijn voorzien van klittenband waardoor ze gemakkelijk op de juiste positie in de deken geplaatst kunnen worden. Omdat je de matten snel kan loshalen zijn ze makkelijk schoon te maken door ze simpelweg met de tuinslang af te spuiten. Super handig!

Pasvorm
Een ander belangrijk punt is natuurlijk de pasvorm. De deken valt normaal uit, mijn paarden Hot Chocolate en Fernet verschillen aanzienlijk in bouw maar toch passen beide paarden deze deken goed. Dit komt onder andere doordat je de matten door middel van het klittenband kan verplaatsen. In het begin zijn de matten nog wat stijf maar na een paar keer gebruiken wordt dit vanzelf minder en valt de deken mooi om het paard heen.

Draagtas
De deken wordt geleverd in een mooie tas, heel handig zou je denken… Niet dus. Het handvat van deze tas trok ik na 2 keer gebruiken al los. Doordat het handvat los ging scheurde de rest van de tas ook kapot, echt jammer. Hopelijk kan Euro-star de stevigheid van deze tas nog verbeteren.

Resultaat
Zoals ik al zei vindt Fernet deze deken heerlijk. Na 10 minuten valt ze bijna in slaap en begint te likken en te kwijlen. Het lijkt er echt op dat Fernet zich meer ontspannen voelt na het dragen van deze deken! Als ik vervolgens met haar naar stal wandel, stapt ze zó ontspannen dat haar neus tussen haar knieën bungelt. Heel fijn om te zien!
Mijn andere paard Hot Chocolate had wat meer tijd nodig om aan deze deken te wennen en staat er nog steeds wat onrustig bij. Ik ben dus wel van mening dat je niet ieder paard een plezier doet met deze deken.

Ruitermat
Oké Fernet leek de werking van deze deken wel fijn te vinden, maar hoe kom ik daar beter achter? Tijd om het zelf te ervaren! Euro-star heeft namelijk een acupressure mat speciaal voor de ruiter!
Natuurlijk is de drukverdeling en werking van deze mat iets anders dan de mat voor het paard. Als ruiter lig je namelijk met jouw gewicht op de mat, terwijl de mat voor het paard in de deken over het lichaam hangt.
De eerste keer dat ik deze mat uitprobeerde ging direct met mijn blote rug op de mat liggen. Auw! Niet fijn! De harde rozetten prikten hard in mijn huid, op mijn onderrug was dat nog wel “oke”, maar op mijn boven rug was dat gewoon niet uit te houden.
Ik besloot om een dun shirtje aan doen en waarna ik 10 minuten op de mat heb gelegen, dat was prima te doen, maar ik was nog niet erg overtuigd.
De tweede keer dat ik de mat testte had ik gehoopt dat het wat minder zeer zou doen, fout! Even pijnlijk! Na 5 minuten voelde ik deze keer echter een warme gloed over mijn rug komen, alsof je rug een stofje vrijmaakt waardoor je het prikken niet meer zo pijn doet. Een raar gevoel maar best lekker!
Ik heb de mat nu best vaak gebruikt, ook op een blote rug! Het is nog steeds geen pretje om te gaan liggen maar de “warme sensatie” die je vervolgens in je rug voelt ontstaan vind ik wel erg lekker! Het gevoel is een beetje te vergelijken alsof je uit een heet bad stapt, onder de zonnebank vandaan komt, of een korte massage hebt gehad. Ik denk dat dit ook het gevoel is waar Fernet zo van ontspant.

Slot
Ik weet dat deze deken vrij prijzig is waardoor ik kritisch ben geweest in mijn beoordeling, zeker op het gebied van de borstsluitingen en draagtas valt nog het een en ander te verbeteren. Ik heb de deken iets meer dan een maand kunnen testen maar ik ben zeker heel erg benieuwd naar het effect op de lange termijn.
Omdat Fernet en Hot Chocolate beide heel anders op deze deken reageren vind ik het lastig een concreet eindcijfer te geven maar als je de kans krijgt om deze Euro-star acupressure deken op jouw paard te proberen, zou ik dat absoluut aanraden!

 

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*