Logo Divoza Horseworld

Divoza’s Testpanel | Kentucky Nylon Wol Singel

Afgelopen maand hebben Daphne & Anna een nieuw product mogen testen. Namelijk de Kentucky Nylon Wol Singel. Benieuwd naar hun mening? Lees de reviews hieronder!

DAPHNE

 

Artificiële wol
Het wol op deze singel is 100% diervriendelijk en voelt heerlijk zacht en comfortabel aan. Ik heb de singel op meerdere paarden getest waaronder de 3-jarige Juliette en 7-jarige Fernet, die op dit moment extra gevoelig is omdat ze geschoren is. Fernet kan nog wel eens nukkig zijn bij het aansingelen van een leren springsingel, bij deze wollen singel lijkt ze daar veel minder last van te hebben. Ook Juliette, die nog erg bang is voor alles wat om haar buik wordt vastgemaakt, reageert heel rustig op de singel. Het wol schuurt niet en heeft tot nu toe nergens gekke plekjes achter gelaten op de vacht. Zeker voor gevoelige en/of jonge paarden is dit een top singel.

Naast het feit dat de singel comfortabel is voor de paarden staat deze ook nog eens prachtig bij mijn wollen zadelbontje en geeft het een hele chique uitstraling! Het enige minpuntje is dat het wol na veel gebruik een heel klein beetje begint te pillen op de plek waar mijn beugelriemen zitten.

Note: Het leer van mijn beugelriemen is erg zacht waardoor het wat eerder “schuurt” dan glad leer.

 

De ringen
Er zitten 3 rvs D-ringen aan de singel, Eén ring in het midden en twéé aan de zijkant. Aan deze ringen kan je eventueel een hulpteugel aan bevestigen. Uiteindelijk heb ik alleen van de middelste ring gebruik gemaakt omdat ik enkel gebruik maak van een martingaal.

De leren springsingel van Kentucky heeft een klein musketon haakje voor snellere bevestiging van hulpteugels zonder clipsluiting. Dat had ik bij deze nylon singel ook wel erg handig gevonden. Het is geen grote ramp want nu kost het bevestigen een paar seconde langer. Als je dus geen clipsluiting aan jouw hulpteugel hebt kan je de lus gewoon om de singel heen bevestigen of door de ring halen.

 

Het elastiek
Wat ik fijn vind aan deze singel is dat er aan beide zijde een dubbel elastiek zit. Je ziet nog genoeg singels die het elastiek maar aan één zijde hebben. Het dubbele elastiek zorgt niet alleen voor een gelijkmatige drukverdeling maar het maakt het ook makkelijker om aan beide zijde van het paard aan te singelen. Aan alle gespen zitten rollers om het aansingelen nog meer te vergemakkelijken.

 

Wassen
Ik heb gemerkt dat de singel niet zo snel vuil wordt als dat ik van te voren had gedacht. Zand borstel je makkelijk van het nylon af en ook het wol blijft redelijk goed moddervrij. Natuurlijk trekt er natuurlijk wel zweet in het wol, dat is ook de enige reden waardoor je deze singel wat vaker zou moeten wassen/schoonmaken dan een leren singel.

Wassen is echter geen probleem want de singel kan namelijk op 30 graden in de wasmachine, hierna even in de lucht laten drogen en je singel is weer zo goed als nieuw. Ik heb de singel tijdens de testperiode 2 keer gewassen, tot nu toe droogt het wol erg mooi op.

Conclusie
Eigenlijk wilde ik deze singel alleen gebruiken voor de trainingen op stal, maar omdat hij zo comfortabel is, een luxe uitstraling heeft  en ook nog eens makkelijk schoon te houden is, gebruik ik hem tegenwoordig ook tijdens de wedstrijden!  Het is zeker een fijne singel met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Bekijk hier de review video van Daphne.

 

ANNA

Afgelopen weken heb ik het voorrecht gehad om voor Divoza aan de slag te gaan als gast test-rider. Ik heb de Kentucky nylon wollen singel getest en hierbij zou ik graag mijn ervaring met jullie delen.

Het elastiek
Ik heb de singel in maat 130 gekozen. Dit is de meest gangbare paardenmaat en aangezien ik paarden rijd van 1,65 meter tot 1,73 meter groot moet het elastiek dus goed rekbaar zijn. Een goede pasvorm vind ik wel een must, omdat het anders alleen maar in de weg kan komen te zitten wat indirect kan leiden tot een verminderde prestatie van het paard. Ik heb geen enkel probleem gehad met het vastmaken van de singel. Hij valt goed in de hand wat ervoor zorgt dat ik hem gemakkelijk kon aantrekken en door het rekbare maar toch wel sterke elastiek, paste hij perfect bij ieder paard.

 

De ringen
Ik ben erg te spreken over de 3 ringen die aan de singel zitten bevestigd. Ik rijd eigenlijk al mijn paarden met een borsttuig. Dit om te voorkomen dat het zadel te ver wegzakt. Om het zadel op z’n plek te houden, wil er (zeker op de sprong) af en toe nog wel eens wat druk komen op de ringetjes. De ringetjes konden dit allemaal goed aan omdat ze goed zijn vastgemaakt aan de singel. Ik vind het erg belangrijk dat dit goed vast zit, omdat ik veiligheid voorop stel. Wat ik wel wat jammer vond, is dat er geen clip aan de ringetjes zit om bijvoorbeeld het borsttuig aan te bevestigen. Dit heb ik opgelost door een losse clip eraan vast te maken.

Artificiële wol
Ik ben een grote fan van Kentucky producten maar met een singel van Kentucky had ik nog geen ervaring. De zachte binnenkant is gemaakt van artificieel wol. Naast dat het net zo zacht voelt als echt wol en het er net zo uit ziet, is het ook nog eens 100% diervrij. Ik ben een grote dierenvriend en vegetariër dus hier werd ik natuurlijk erg blij van. Ik rijd meerdere, zeer verschillende paarden met allemaal hun eigen trekjes. Twee van die paarden hebben soms wat last van singeldwang. Als ik een singel aantrek, kunnen ze erg reageren op de druk die de singel uitoefent op de buik. Ik zag dat de wollen binnenkant van deze singel het duidelijk makkelijker maakt voor het paard om de singel te accepteren omdat de inwerking ervan zachter is. Een verschil tussen dit artificiële wol en normaal schapenwol is mij niet opgevallen. Ik had verwacht dat het artificiële wol een wat zweterige impact op het paard zou hebben omdat het kunststof is, maar hier was dus totaal geen sprake van.

 

Wasmachine

Ik probeer altijd zo lang mogelijk een singel netjes te houden maar soms moet hij toch echt even gewassen worden. Ik heb de singel gewassen op 30 graden. Ik heb altijd met wollen onderleggers dat ze ‘verlelijken’ door de wasmachine. Het bont wordt wat grauw en verliest eigenlijk het wow-effect wat het heeft als het wordt aangeschaft. Toen ik deze singel uit de was haalde, stond ik eigenlijk wel een beetje verbaasd. Tuurlijk, het bont was ietsjes gaan pieken maar nadat de singel was gedroogd en ik er even met een schone rosborstel overheen ging, leek hij weer als nieuw. Ik weet natuurlijk niet of dit jaren zo blijft, maar zoals het leek, zou hij een hele poos mee kunnen gaan, wellicht wel langer dan een schapenwollen singel.

Nog even een klein overzichtje, altijd handig voor de snelle lezer ;-)Goede, sterke singel met ruim rekbare elastieken

+ 3 sterke ringen
+Goede, zachte inwerking op het paard
+100% diervrij (!!)
+Geen zweterige impact
+Gemakkelijk te wassen, zonder dat het zijn uitstraling verliest

-Geen clip om bijvoorbeeld hulpteugels aan vast te klikken

 

Ik ben zoals te zien, wederom erg tevreden met de hoge kwaliteit die door Kentucky is geleverd. Ik vind het een erg fijne singel met een super gave uitstraling en ik zou hem zeker aanbevelen.

 

Enthousiast geworden na het lezen van de reviews? Je besteld de singel hier!

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*