Logo Divoza Horseworld

Divoza’s Testpanel | LeMieux Mesh Air 3D Zadeldek

De afgelopen maand hebben Simone, Dagmar en Daphne het LeMieux Mesh Air 3D Zadeldek getest. Lees hieronder hun mening!

Dagmar > De tijd gaat snel en het is alweer tijd voor de eindbeoordeling van het LeMieux Sjabrak de 3D Promesh. In deze eindbeoordeling ga ik jullie wat meer vertellen over mijn bevindingen tijdens de testperiode van dit sjabrak. Ik heb het sjabrak vooral getest op de warmere dagen van april en tijdens wat zwaardere trainingen omdat ik vooral heel benieuwd was hoe het sjabrak zou ‘ademen’ wanneer het paard erg bezweet is. Dit mooie sjabrak is de testperiode goed doorgekomen en is met vlag en wimpel geslaagd.
Simone > Deze maand is het Le Mieux Mesh Air 3d Zadeldek uitvoerig getest. Toen ik hoorde dat het een Le Mieux product zou worden was ik al heel enthousiast. Voorgaande producten waren al goed bevallen en daarom had ik ook van dit zadeldek hoge verwachtingen. Het Le Mieux zadeldek voldoet absoluut aan mijn verwachtingen. Comfortabel voor het paard en gemaakt van fijne materialen die goed ventileren. Daardoor heb ik geen last van erg natte dekjes en flinke zweetplekken op het paard. Daarbij is het dekje ook modieus en in een fijne kleur. Het belangrijkste en beste vind ik de bevestigingen zodat het dekje niet strak over de schoft trekt en netjes onder het zadel op zijn plaats blijft liggen! Een echte aanrader, ik zou dit dekje zeker aanschaffen.

Daphne > Dat de LeMieux zadeldekjes voor kwaliteit staan is bij menig ruiter en amazone inmiddels wel bekend.
Maar wat vinden we van het nieuwe “LeMieux mesh air 3D” zadeldek?
De afgelopen 3 weken heb ik samen met mijn paard Fernet het zadeldek voor julliemogen testen! Heb jij een paard die zich snel drukt maakt of gewoon veel transpireert? Dan kan ik je dit zadeldek zeker aanraden! Het design is wat simpel maar bij dit zadeldek gaat het met name om de ventilatie, pasvorm en zweetafvoer waar het zadeldek zeker zijn beloftes nakomt!

 

Comfort

DAGMAR Het comfort van dit sjabrak is erg goed. Door de mooie zwanenhals vorm bij de schoft krijgt de schoft de juiste vrijheid die het nodig heeft. Veel sjabrakken zakken altijd naar beneden tijdens het rijden en gaan uiteindelijk op de schoft schuren. Dit is natuurlijk niet echt lekker voor het paard en juist omdat je het beste uit je paard naar boven wilt halen is dit sjabrak erg fijn voor ze.

Het sjabrak is van een sterke kwaliteit en door de ‘3D-mesh’ laag aan de bovenkant kan het sjabrak goed ademen zodat het paard zijn warmte kwijt kan onder het sjabrak.
SIMONE Perfecte pasvorm en lichtgewicht zadeldek. Het gebruikte materiaal voelt fijn en degelijk aan. Daarbij zitten en 3 verdeel vakjes voor de singelstoten. Je kunt daarmee zorgen dat het dekje niet verschuift vanonder het zadel en de druk van de singel ook verdelen.
DAPHNE Bij het opzadelen van Fernet glijd het zadeldek direct op de juiste plaats en gaat deze mooi met de rondingen van zijn rug mee.Het zadeldek is zeer anatomisch gevormd en voorzien van een zwanenhals waardoor het zadeldek ook tijdens het rijden niet op de schoft drukt. Fernet heeft best veel temperament en zelfs na een intensieve springtraining ligt het zadeldek nog precies op zijn plek. Hier word ik erg blij van!

 

Bamboo-Voering

DAGMAR De Bamboo-Voering zorgt voor een antibacteriële werking van het sjabrak. Het zweet wordt goed geabsorbeerd en het sjabrak blijft niet lang nat van het zweet.Het voelt een beetje aan alsof er en gelvoering in het sjabrak zit, wat hem erg comfortabel maakt en waardoor je een erg goede drukverdeling krijgt.
SIMONE Voelt fijn zacht aan. Neemt vocht eerst op en voert het vervolgens af. Het blijft niet in het zadeldek zitten.
DAPHNE De bamboo-voering aan de binnenkant van het zadeldek voelt zijdezacht aan. Deze voering zal niet snel gaan schuren of irriteren en lijkt me daardoor een genot voor de paardenrug.
De voering zorgt voor een snelle afvoer van het zweet want na de training zijn er geen zweetplekken op de rug van Fernet te zien. Eigenlijk kan je alleen goed zien waar de singel heeft gelegen, een goed teken!
Het zadeldek is na meerdere keren gebruiken nog steeds zacht en ruikt ook nog eens opvallend fris! Na het wassen is het zadeldek binnen een dag weer opgedroogd en klaar voor gebruik. So far so good!

 

Ventilatie

DAGMAR De ventilatie heb ik bij het stukje comfort al een beetje toegelicht. Maar door de juiste voering (bamboo) en de mesh buitenstof laat het sjabrak het vocht goed door. Het paard zweet nog wel een beetje maar niet zo erg wanneer je een sjabrak hebt wat dit niet goed doorlaat. Jullie kennen het vast wel, na een zware training wanneer je paard zo zweet dat het zweet gaat schuimen. Dit sjabrak is echt een aanrader voor warme dagen en zware trainingen. Dit door zijn goede comfort en goede ventilatie.
SIMONE Geen overdreven warme en plakkende zweetplekken onder het dekje. Hij ventileert goed. Het materiaal is niet te dik en hierdoor ook beter lucht doorlatend.
DAPHNE Door de 3D Mesh buitenzijde is het zadeldek erg ademend!
Fernet transpireert vaak hevig na het springen en waar andere dekjes zich bij ons al snel “volzuigen” met zweet, is dat hier zeker niet het geval. Na gebruik is de buitenkant van het zadeldek zelfs nog kurkdroog. De binnenkant voelt hooguit iets klammig aan, maar is zeker niet nat.

 

Uiterlijk

DAGMAR Het sjabrak geeft een stoere look, dit komt door de bovenste laag van het sjabrak. Over de vormgeving is weer erg goed nagedacht want hij ligt erg mooi over de rug van het paard met de vrijheid op de schoft.

SIMONE Chic dekje zonder te veel overdreven toevoegingen. Ik hou zelf niet altijd van veel bling en glitters. Dit dekje is lekker basic met een mooi chic uiterlijk en nette afwerking. Tevens vind ik de kleur blauw erg mooi en passend voor veel verschillende paarden.
DAPHNE Met zijn zachte materialen en anatomische vormgeving maakt dit zadeldek meteen een goede indruk. Door de “3D mesh” kussentjes is dit zadeldek opvallend licht van gewicht. Zeker lichter dan andere dekjes!

Hoewel ik vind dat dit zadeldek kwaliteit uitstraalt, ziet hij er helaas wel wat saai uit. Het zadeldek is (nog) maar in 3 basic kleuren beschikbaar, een sierkoort in contrasterende kleur zou het zadeldek daarom net iets interessanter maken.

 

Zadellussen

DAGMAR Dankzij de zadellussen, welke je bevestigd aan de D-ringen van je zadel blijft het sjabrak goed op zijn plaats liggen. Bij een normaal sjabrak gebruikte ik de lussen nooit omdat ze dan net niet mooi uit kwamen en precies over de kniewrongen gingen. Deze zadellussen zitten precies op de goede plaats en omdat ze klein zijn zie je ze ook nagenoeg niet. Doordat ze hoger vast zitten aan je zadel, krijgt het sjabrak ook niet de neiging om naar beneden te zakken.
SIMONE De lussen om het dekje aan het zadel te bevestigen zijn ideaal. De schoft ligt heel goed vrij, wat ik erg belangrijk vind  en het dekje blijft perfect op zijn plaats liggen. Dit wordt ondersteund door de speciale lussen bij de singel voor de singelstoten, welke de druk ook nog beter verdelen.
DAPHNE In totaal zijn er 2 manieren waarop je de singel door de singellus van het zadeldek kan halen. Door de  “grote lus” of middels de “kleinere lusjes”. Hierdoor heb je voor elk type zadel/singel een manier om het zadeldek stabiel te bevestigen. Afhankelijk van jouw type singel maak je een keuze.
Omdat mijn springsingel langer doorloopt en pas hoog onder het zweetblad wordt bevestigd, kan ik aan een zijde van het zadel de kleinere lusjes niet gebruiken, dit vind ik erg jammer. Persoonlijk had ik daarom ook liever de klittenband bevestiging gezien zoals bij de andere LeMieux dekjes.
Daarnaast wordt het zadeldek met klittenband aan de D-ringen bevestigd ipv aan de singelstoten. Heel handig! Let hierbij wel op met het gebruik van bijvoorbeeld dikke zadelonderleggers. Zelf gebruik ik een schapenvacht bontje onder mijn zadel waardoor het klittenband wat aan de korte kant is.

Sterren beoordeling

Dagmar  *****
Simone   *****
Daphne   ****

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*