Logo Divoza Horseworld

Divoza’s Testpanel | Sprenger Flexcite Beugels

De maand December stond in het teken van beugels. En niet zomaar een paar beugels! De Sprenger Flexcite beugels.
De Flexcite beugels zijn voorzien van System 4, wat inhoud dat de beugels in 4 richtingen kunnen bewegen. Ook zit er een bijzondere curve in de beugels om makkelijk op te stappen. Nieuwsgierig? Lees hieronder de reviews van Daphne & Edytha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAPHNE 

Design 
Tijdloos en veelzijdig! Dat zijn de eerste woorden die mij te binnen schieten als ik naar de flexite beugels van Sprenger kijk. Ik vind de beugel eigenlijk de vernieuwde versie van de al langer bekende “bow balance” van Sprenger. Ik vind de flexite alleen veel moderner, strakker en ziet er steviger uit! Het grotendeel van mijn dag zit ik op springzadels maar deze beugels stonden ook erg mooi aan mijn dressuurzadel! 
Ik ben eigenlijk fan van stijgbeugels in een knallend kleurtje maar het zwart en chroom van deze beugel staan ook best chique. Deze beugel kan ik met al mijn wedstrijdjasjes, rijbroeken of dekjes combineren, iets wat met gekleurde beugels moeilijk is om te doen.  Voor de ruiter die graag mix en matched met allerlei kleuren is het design van deze beugel dan ook een perfecte basis. 

Veiligheid
De beugel kan in 4 richtingen bewegen en is super soepel, je kan de beugel bijna dubbel klappen. Door de curve heeft de beugel een open model waardoor je voet meer kans heeft om uit de beugel te glijden bij een val. Ik heb gelukkig nog niet het genoegen gehad om dit te kunnen testen. 
Wel ben ik de beugel na een gekke bok van mijn paard een keer kwijtgeraakt en waar aluminium luchtgewicht beugels overal naar toe springen, kon ik de flexite beugel met mijn voet weer super snel weer terug vinden, heel fijn!
Ik heb gemerkt dat mijn voeten stevig in deze beugel staan. Waar mijn voet bij andere merken nog wel eens door de beugel schoot tijdens het rijden (levensgevaarlijk), is dat bij de flexite tot aan het schrijven van deze review nog niet gebeurd. 
Door de curve in het design hangt de beugel schuin aan het zadel, waardoor de in- en uitstap makkelijker zou moeten gaan. Dit klopt inderdaad, je kan je voet wat makkelijker schuin door de beugel steken maar ik vind dit geen gigantisch verschil met andere beugels. Ik merk dat ik de beugel nog steeds moet vasthouden om mijn voet erin te krijgen. 

Comfort
Het brede voetbed met grip geeft veel stabiliteit en balans. Het is net alsof de beugel onder je voet blijft ‘plakken’. Het is wel even wennen want ze voelen wat “bewegelijker” aan dan bij een standaard beugel maar het zorgt inderdaad voor een stillere beenligging! In mijn dressuurzadel kan ik mijn benen meer ontspannen met als resultaat dat ik ze veel langer kan maken. In mijn springzadel blijft mijn onderbeen mooi stil en steekt deze niet naar voren. Zelfs in de video die ik van de beugels voor Divoza heb gemaakt valt het mij op hoe stil mijn onderbenen tegen het paard aanliggen. Kijk dus vooral even deze video als je benieuwd bent! 

 Sprenger beloofd dat de beugels schokabsorberend en extreem zacht voor ligamenten en gewrichten zijn. Soms heb ik tijdens het rijden een tintelende voet en of na het rijden van meerdere paarden last van mijn knieën. Het tintelende gevoel is totaal verdwenen en de last in mijn knieën is veel minder. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor mensen met pijnlijke gewrichten een uitkomst is.  

Eindoordeel
Ik kan de Sprenger Flexite beugels aan alle dressuur- en springruiters aanbevelen! Ik wil Sprenger en Divoza bedanken voor dit prachtige product. 

 

 

EDYTHA 

Mijn naam is Edytha Schalk, testruiter voor de Sprenger Flexite beugels. Naast mijn baan als fitness instructeur verzorg ik dagelijks ruiterfitheids trainingen. Met mijn bedrijf Body & Horse Ruiterfitness help ik ruiters fit te paard te komen, of problemen te verhelpen zoals rugklachten, moeite met doorzitten en bijvoorbeeld wiebelbenen. Mede hierdoor vond ik het onwijs interessant om deze beugels te testen, of dit wellicht een mooie ondersteuning is voor mijn sporters. 

Design
Mijn eerste indruk bij het openmaken van het doosje was “wauw, tof!”.
Ik had hiervoor zwarte lichtgewicht beugels, dus totaal iets anders dan deze beugels.
De beugel heeft een mooie boog, waardoor hij heel mooi langs je zadel komt te hangen, wat het super easy maakt om op te stappen. Door deze boog vind ik het brede voetbed ook niet enorm opvallen, wat je bij andere beugels wel vaak ziet. (En lekker dat het is, dat brede voetbed!) Doordat het flexibele deel zwart is, valt deze beugel ook niet heel erg op aan je zadel. Mijn merrie is zwart, en ik kan je vertellen, het was knap lastig om de beugel goed op de foto te krijgen omdat hij dus een beetje weg viel in het paard. Al met al, erg tevreden dus over het design!
Ik had verwacht dat hij wellicht wat lomp zou tonen, maar dat is absoluut niet zo.

Veiligheid
Als eerste is het natuurlijk super fijn dat de beugel zoveel steun bied: je hebt een breed voetbed en daar zit ook nog eens grip op. Mocht je vaak je beugels verliezen, zou ik deze beugels zeker aanraden.
Maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste: door de boog in de beugels, wat het gemakkelijk maakt om op te stappen, kan je er dus ook snel uit, mocht je vallen. Ik heb dit laatste gelukkig niet getest.
Wel heb ik ze getest tijdens het springen. Mijn merrie en ik zijn beide wat onervaren, en stiekem gewoon onwijze dressuurprikkers, maar voor de afwisseling maken we graag een sprongetje. In mijn parcours reed ik niet zo netjes op de oxer af, waardoor ik zo ongeveer tegen de staander aankwam. Door de flexibiliteit in de beugel draaide mijn voet mee, verloor ik mijn beugel niet, en kwamen we veilig over de sprong. Ik weet 100% zeker dat als ik dit met mijn oude beugels had gedaan, ik mijn beugels kwijt was en een bodeminspectie mocht doen.

Comfort
Ik heb in mijn enthousiasme het comfort van de beugels al een klein beetje door laten schemeren, maar ik wil hem toch nog even een keer benadrukken. Het comfort is echt geweldig! Eerlijk is eerlijk, mijn eerste training met deze beugels moest ik enorm wennen. Ze veren mee, ze bewegen mee en de beugels corrigeerde mijn donald duck tenen. Ik moest even wennen, maar tijdens de tweede training was ik verkocht! De combinatie van het heerlijke brede voetbed en de grip hierop, en de flexibiliteit van de beugel zorgen ervoor dat mijn knieën minder belast worden, en ik heb duidelijk minder donald duck tenen!

Eindoordeel
Het is even wennen, maar zeker iedereen aan te raden! Er zit een prijskaartje aan, maar het is het echt waard. Maar geef jezelf dus echt even de tijd om eraan te wennen, je gewrichten zullen je dankbaar zijn. 

 

 

Wil jij de Sprenger Flexcite beugels ook? Je shopt ze hier.

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*