Logo Divoza Horseworld

Ruiterfitheid, dé trend in paardensport-land

Ruiterfitheid is dé trend in paardensport-land. Steeds meer ruiters en amazones worden zich Balanservan bewust dat lichaamscontrole een groot onderdeel is in de sport. Door deze te ontwikkelen ben je namelijk een minder grote last voor je paard.

Veel mensen vergeten dat de paardensport een teamsport is. Het gaat om jou en je paard. Door de focus op het paard te leggen kan het gebeuren dat je als ruiter qua ontwikkeling een achterstand krijgt ten opzichte van het paard. Het is daarom ook voor jou als ruiter erg belangrijk om jezelf op een aantal belangrijke punten te ontwikkelen zodat de communicatie tussen jou en je paard zal verbeteren. Topruiters en amazones trainen regelmatig in een sporthal met speciale coaches die alles observeren tijdens de training.
Maar hoe train je jezelf nu het beste en welke oefeningen kun je alleen thuis doen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

BALANS
Balans kun je trainen door middel van verschillende core-stabiliteits oefeningen. Maar wat is dat nou eigenlijk, core-stabiliteit?
Dit is je rompstabiliteit. Op de afbeelding hiernaast zie je welke spieren bij je coreromp horen. Dus niet alleen de buikspieren, maar ook de rug en bekken verdienen extra aandacht. Door deze spieren te trainen krijg je een beter evenwicht en balans. Wanneer het paard schrikt raken de meeste ruiters en amazones uit balans. Maar wanneer je je core traint kun je de ‘klap’ beter opvangen en blijf je beter in balans. De spieren in je romp vormen de basis waarop de rest van je rug steunt. Tijdens het paardrijden zijn de spieren onderin je rug constant aangespannen. Deze spieren worden daarom ook gezien als stabilisatoren van je onderrug.
Hieronder zie je een paar oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen. De oefeningen worden gedaan met een gymnastiek bal.  Heb je deze niet? Wij verkopen ze ook. Klik hier.

 

 

Oefening 1

 

 

 

Oefening 2Oefening 3Oefening 4Oefening 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COÖRDINATIEbakkabouters

Je balans verbeteren kan ook door middel van het trainen van je coördinatie.  Het uitgangspunt bij het trainen van je coördinatie is dat je sneller kunt reageren.  Stel je voor, je bent rustig aan het uitstappen met een lang teugeltje. Vanuit het niets schrikt je paard van een bakkabouter (Ja, ze bestaan ;-)). Dan moet jij daarop kunnen reageren.

Je coördinatie trainen kan erg simpel. Teken buiten op straat of in je achtertuin met stoepkrijt een ladder. Wat je met deze ladder kunt doen wordt uitgelegd in dit filmpje.
youtube-app-icon

 

 

Onze ruiterfitheid artikelen al gespot? Bekijk ze hier in onze webshop.

 

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*
  1. Egbert

    Prima initiatief. Succes