Logo Divoza Horseworld

Cap VG1 norm, alles wat je moet weten

Cap vg1 norm kopen

Elke 5 jaar wordt de veiligheidsnorm van caps bekeken en eventueel aangepast waar nodig. Eind 2014 werd het oude keurmerk ingetrokken. Begin 2015 bleef het stil over een nieuw keurmerk, intussen mochten er geen helmen meer geproduceerd worden volgens de oude norm. Maar kort hierop volgde de nieuwe veiligheidsnorm, CE VG1 01.040 2014-12. Hieronder een aantal vragen die waarschijnlijk nu door je hoofd spoken!

Moet ik een nieuwe cap aanschaffen omdat de norm is veranderd?

Nee, je hoeft niet noodzakelijk een nieuwe veiligheidshelm aan te schaffen.  Het enige wat verandert is dat de caps die nu geproduceerd worden door onze leveranciers moeten voldoen aan deze nieuwe norm. Wel is het natuurlijk belangrijk om je cap te controleren na een val. Het kan zo zijn dat de buitenschaal nog heel is, de binnenzijde kun je niet controleren en kan dus misschien gescheurd zijn. Bij een harde val adviseer ik om een nieuwe cap aan te schaffen.

Wat is het verschil met de oude veiligheidsnorm?

Jouw cap heeft, als je deze vorig jaar hebt aangeschaft of jaren daarvoor, de CE/EN 1384 norm.  De nieuwe VG1 norm is heel wat strenger dan de norm waaraan jou, CE/EN 1384  cap voldoet. De paardrijcaps met een VG1 norm hebben zwaardere test doorstaan op gebied van schokabsorptie, weerstand, sterkte(riempjes,sluitingen) en stabiliteit.

Mag ik nog steeds starten met een cap die niet aan de VG1 norm voldoet?

De KNHS, maneges en rijverenigingen staan de CE/EN 1384  caps nog gewoon toe. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het belletje gaat rinkelen als je de baan in komt! 😉

 

Bekijk hier het uitgebreide assortiment paardrijcaps met VG1 norm.


Heb je een vraag die er niet tussen staat? Stel hem gerust hieronder in een reactie!

 

Tot bij mijn volgende blog!

Hester

 

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*
  1. Sanne

    Horen deze caps ook een stuk groter te zijn dan die van de vorige norm? Want de meeste caps met de vg1 norm laten mijn hoofd op een paddenstoel lijken..