Logo Divoza Horseworld

Divoza’s Testpanel | Montar Monarch & Normandie Hoofdstel

DAPHNE
De afgelopen maand mocht ik één van de nieuwe prachtige hoofdstellen van Montar testen! Ik kreeg type “Monarch” opgestuurd in een mooie bruine kleur met lichte stiksels.

Uiterlijk Het hoofdstel is een plaatje om te zien. Zoals we bij steeds meer hoofdstellen zien heeft “Monarch” een anatomisch gevormd design.

Het kopstuk heeft super zachte kussens en een uitsparing om het gevoelige nek- en oor gebied te vermijden.

De simpele frontriem valt in een sierlijke boog en laat het hoofd van Hot Chocolate heel mooi uitkomen. Bij deze frontriem heb ik echt geen strass nodig! Als jij wel liever met wat bling de bak rond gaat kan je de frontriem makkelijk verwisselen middels een click systeem. Dit is natuurlijk alleen handig als je meerdere frontriemen met dit systeem hebt, anders moet je het hoofdstel alsnog uit elkaar halen. Maar ik heb begrepen dat Montar ook losse frontriemen verkoopt.

De roestvrijstalen gespen geven een stoere uitstalling. Persoonlijk hou ik niet van koperkleurige gespen, dit is voor mij dus echt een pluspunt. Alle passantjes hebben rubberen binnenkanten waardoor ze extra goed blijven zitten. Naar mijn mening heeft Montar hierbij iets te goed zijn best gedaan, het passantje van de sperriem heeft namelijk ook rubber aan de binnenkant. Dit is echt vervelend omdat de sperriem er hierdoor super moeilijk doorheen gaat en kan voor best wat frustratie zorgen. Ik heb uiteindelijk het rubber uit dit passantje verwijderd (sorry Montar!)

Jumping Amsterdam 2019 © DigiShots

Comfort
Hot Chocolate is altijd erg gevoelig achter haar oren en vindt het niet echt fijn als je haar achter haar oren probeert te aaien. Door het zacht gevormde kopstuk en zit het hoofdstel haar volgens mij heerlijk. Daarnaast heeft het kopstuk een verstelbaar riempje waardoor je de ligging van het hoofdstel zelfs nog iets kan aanpassen, mocht je hier nog niet helemaal tevreden over zijn.

Ik reed Hot Chocolate eerst met een mexicaanse neusriem maar daar was ik niet echt enthousiast over. Ze heeft namelijk best snel last van schuurplekjes op haar neus en jukbeenderen. Deze neusriem past het hoofd van Hot Chocolate heel mooi en vermijdt alle vervelende plekjes. Deze neusriem valt precies onder jaar jukbeen en zorgt ervoor dat het bit mooi stil in haar mond blijft liggen.

De neusriem valt naar mijn mening wel iets groot uit, ik heb een extra gaatje in de sperriem moeten prikken. Hot Chocolate draagt maat FULL maar heeft een robuust hoofd. De deftige paardjes onder ons kunnen daarom beter een COP aantrekken.

Kwaliteit
Oké laat ik eerlijk zijn, er hangt een aardig prijskaartje aan dit hoofdstel; €289 euro maar daar krijg je zeker kwaliteit voor terug.

Het hoofdstel is gemaakt van ECO Sedgewick leer van hoogwaardige kwaliteit. Toen ik het voor de eerste keer uit de verpakking haalde voelde het leer meteen heel soepel aan.. Naar mijn mening doet de kwaliteit van het leer zeker niet onder aan bekende merken als CWD of Dyon.. Ik was wel teleurgesteld dat er geen teugels bij het hoofdstel zaten, die moet je er zelf bij kopen.

Eindoordeel
Na een lange testperiode ben ik echt verliefd geworden op dit prachtige exemplaar. Het zachte leer, de anatomische vormgeving en de perfecte kleur bruin. Dit hoofdstel heeft alles waar ik als springruiter van droom. Het hoofdstel is inderdaad niet goedkoop maar je krijgt hier zeker iets moois voor terug. Hot Chocolate sprong er tijdens Jumping Amsterdam geweldig mee en inmiddels gaan wij ons Z debuut maken.

Divoza en Montar: Bedankt dat ik dit geweldige hoofdstel mocht testen! Het is een echte aanwinst voor mijn zadelkamer!

ROOS
Voor Divoza heb ik de afgelopen weken het nieuwe hoofdstel van Montar getest! Wat als eerste opviel was de kwaliteit van het leer, het is heel erg zacht en soepel, super fijn dus!
Het kopstuk en de hoge neusriem zijn voorzien van extra zachte kussens zodat het nog fijner voor je paard voelt. Wat tevens een pluspunt is, is het anatomische kopstuk met een uitsparing van de atlas. Mijn paard reageerde eigenlijk meteen heel erg goed op dit hoofdstel terwijl het  normaliter altijd lastig zoeken was naar een voor haar comfortabel hoofdstel.

Ook niet onbelangrijk zijn natuurlijk de looks. Ik vind het zelf fijn als er niet zo veel ‘bling bling’ aan een hoofdstel zit. Het gehele hoofdstel toont rustig en er Zijn geen opvallende stiksels of steentjes en de frontriem is heel neutraal. Voor mij is dit wel echt een pluspunt. Voor degene die wel van wat meer bling bling houden, de frontriem kan je dmv een simpel systeem loskoppelen en er 1 naar je eigen keuze opzetten. Ik heb het hoofdstel getest tijdens allerlei verschillende activiteiten: dressuur, springen, een rit op het strand en tijdens de eventingtraining en was ten alle tijden positief verrast!

Kortom: een aanrader voor iedereen en heb je paard die gevoelig is op zijn of haar hoofd dan is dit hoofdstel ook zeker het proberen

 

 

Hester van Divoza *Medewerker Divoza Horseworld*